.predikningar
 

Vid dagens slut

Radions Program 1

4 januari 2008


Vid dagens slut, vid årets slut, vid tidens slut. Metaforer för vårt liv. Själv är jag 63 och befinner mig vid aftonsången. Det vi fruktar vill vi inte kalla vid dess rätta namn. Vi använder eufemismer, omskrivningar. Vargen blir gråpäls och björnen nalle. Döden sömn och vila. Vi lämnar tiden och tidens tvång. Kärt barn har många namn; det vi inte vill kännas vid har ändå fler namn.
   I Tornedalen, som är mitt hem på jorden, har inställningen till döden varit både avspänd och dramatisk. När en av mina morbröder dog, ringde min mor och sade: ”Jag ville bara säga att Kystä tog och dog.” Han hade levt färdigt, fått tungt att andas och på något sätt bestämt sig för att ta och dö. Det var inget mer med det. Det finns en början på dagen och ett slut.
   När min farfar en dag kom från lasarettet i Gällivare med diagnosen obotlig cancer vände han sig till min pappa och frågade: ”Få jag komma hit och död?” Pappa svarade: ”Det finns ju en säng i kammaren!” Fem månader senare, en skärtorsdag, var det slut för hans del.
   Hela närområdet tystnade när någon gick bort. Det blev utsjungning och själaringning. Allt skedde omsorgsfullt och noggrant. Allt skulle i minsta detalj förberedas och göras rätt. Tystnaden och stillheten varade till den stund man tog farväl och önskade att mullen skulle vila lätt på den döde till uppståndelsens morgon. Sedan åkte de levande tillbaka till livet. Då upphörde tystnaden. Man kappkörde hem till kaffet och kakan, buljongen och fruktsoppan.
   Den vackraste berättelsen var den om Lars Levi Laestadius död. Han öppnade sina ögon och frågade: ”Vilken vacker kvinna har kommit till denna by?” När han fick veta att ingen kvinna kommit till denna by, log han och hans ögon strålade av glädje. Han sade: ”Frälsaren kommer med öppet bröst att hämta mig hem.” Därefter talade han ej mer.
   Vid dagens slut kommer hon, kanske heter hon Sophia, Visheten, och hämtar mig hem. Se där ännu en eufemism. Hem hem, ljuva hem.


F. Benedikt

Tillbaka till Predikningar