.predikningar
 

Vid dagens slut

Radions Program 1

28 december 2007

Värnlösa barns dag

I Dostojevskijs stora roman, Bröderna Karamazov, finns en scen där tvivlaren Ivan, med böjelse för nihilism och cynism, berättar så gruvliga och grymma berättelser om barn som farit illa att den känslige och fromme Aljosja ber honom sluta. Berättelserna är som tagna från vår egen tid.
   Jag vill vid dagens slut denna de värnlösa barnens dag ställa Dostojevskijs fråga: om det skulle vara möjligt att bygga ett lyckorike i framtiden, anta att det var fullt möjligt! Ett rike, där alla har det bra, ingen är fattig, ingen blir diskriminerad, ja, en utopi som kan förverkligas, om det i så fall skulle vara nödvändigt att bygga denna lycka på ett enda barns tårar, ett enda barns tårar, skulle det vara värt bygget?
   Jag är morfar och farfar. Det händer att något av barnbarnen sover över hos oss. Jag har själv fem barn, rättare sagt: haft fem barn. Av gammal vana går jag och ser till de små. De av lekar trötta benen kastar ofta av sig täcket. Snart har även de här lekt sig i väg och de fattiga åren kommer. Jag har läst massor med böcker, men jag vet inte om någon rad från någon bok har så etsat sig i mitt hjärta som dessa ord från någon dikt jag översatte för 35 år sedan. Jag går och täcker över deras ben, trötta av lekar, snart har de lekt sig i väg och de fattiga åren kommer. Jag kan aldrig se ett barn sova utan att orden dyker upp i mig. Jag känner en sådan sorg - och lycka!
   Jag har en kusin, vars mamma dog när han var liten. De var femton barn. Inte förstod vi stundens allvar utan vi busade som vanligt vid jordfästningen. Min kusin blev retad. Han sprang till kistan och bankade på locket och skrek: Mamma, mamma, de retar mig!
   I Tornedalen var familjerna stora. I min självbiografi berättar jag om en kvinna som fött femton barn och blev kallad till sjukstugan. När hon förstod vad som skulle ske, rymde hon, gick två mil hem, födde sitt sextonde barn. Hon brukade säga: ”Vem av mina barn är för många?”
   Om det skulle vara möjligt att bygga ett lyckorike, men det måste byggas på ett enda barns tårar, skulle det bygget vara värt att byggas?


F. Benedikt

Tillbaka till Predikningar