.predikningar
 

Vid dagens slut

Radions Program 1

21 december 2007

Tomasnatt

Dagens namn är Tomas och vid dagens slut närmar sig Tomasnatten, magisk och farlig; därför så lockande att vaka i. Vintersolståndet står det också i kalendern. Det är den tidpunkt då solen står som lägst på himlen på norra halvklotet. Dagen är som kortast under året och brukar faktiskt inträda lite olika klockslag, ibland på kvällen den 21 december, vid 1-2-tiden på natten den 22. Tiden är osäker, det finns en sekund då den tycks stå stilla, osäker på vart den ska ta vägen, framåt eller bakåt. Eller upphöra? Vintersolståndet svänger sex timmar. Norr om Polcirkeln går solen inte ens upp. Det är en magisk natt. De döda går igen. Lider, stall och stränder besöks av mörka makter medan änglarna börjar ställa sig vinge vid vinge för att skydda det heliga barnet i Betlehem. I dag vid Tomasdagens slut vill jag bortse ifrån de sex osäkra timmarna då mörka makter härjar och dela med mig av den där sekunden, där tiden står stilla, eller upphör.
   Det var Tomasdag, kallt, stjärnklart och fullmåne. Jag är sex år. Jag sitter i en rensläde. Vi kör ner mot älven och stannar en bit från stranden. Tusentals spikar stirrar från himlen. Polstjärnan utmäter vår tid på jorden. Nu gnistrar den som en istapp på himmelens takskägg. Hela rymden tycks sluta den bottenlösa ödemarken i sin famn. Då smäller de första skotten.   Tullen skjuter varningsskott och ropar på finska och svenska.   
     Jag tar skydd under en yvig gran och gömmer mig i dess täta grenverk.   En smugglare går på breda och tunga skogsskidor medan tullmännen är klädda i snödräkter och glider på lätta och vallade skidor.
    Just när tullmännen passerar kommer månen fram mellan två stora granar. Hela området förklaras, jag själv börjar växa och jag blir ett med snön, med granarna, skogen och månen. En ofattbar lycka fyller mig och jag vet inte om jag skrattar eller gråter. Jag är utanför tiden och har inget att frukta, vare sig av det som händer nu eller av framtiden.
   Det var tomasdagens kväll. Tiden stod stilla en jordisk sekund, en evighet. Var inte rädd. Även i denna kväll och denna natt finns den: sekunden av lycka, frid och ro och evighet.


F. Benedikt

Tillbaka till Predikningar