.predikningar
 

Vid dagens slut

Radions Program 1

14 december 2007

Min röst kommer från marginalernas marginal

På 90-talet satt jag i styrelsen för Sveriges Författarfond och promenerade en dag längs Drottninggatan i Stockholm på väg till Författarnas hus. En dam tog mig i armen och sade: ”Ni är en modig man, varifrån kommer Ni?” ”Från svenska Tornedalen”, svarade jag.. Hon sade: ”Vad Ni än gör här, gå inte med plånboken synlig i bakfickan. Den blir Ni mycket snabbt av med.”
   Min röst kommer från marginalernas marginal: från landet och dess marginal: minoriteten, gränsen, som inte ens Nils Holgersson såg när han på uppdrag av den svenska skolan skulle ge en bild av Sverige sådant det i verkligheten var. Genom att exkludera en hel kultur, ett folk och ett språk gav den goda Selma en bild av Sverige sådant det aldrig har varit, är och förmodligen aldrig ska bli: enspråkigt, enkulturellt och enreligiöst.
   Min marginal heter alltså svenska Tornedalen och mitt födelsespråk är meänkieli, tornedalsfinska. I marginalen är det tyst. I marginalernas marginal finns glipor som i Tjechovs noveller. Här är tyst nu, kallt och mörkt, det är inte lätt att bli synlig här, men här finns dock månens silveröga som från några meters höjd över jorden med sitt obarmhärtiga ljus naglar fast just mig på denna plats på jorden. Vad är då marginal och centrum? Vad är viktigt? Jag är författare och behöver enligt de urbana PR-konsulterna både synas och höras för att existera, alltså sälja. Nej, jag byter pronomen från vad är viktigt för mig till: Vem är viktig?
   Vem är viktig när det plötsligt är kväll och orden tar slut. Var är den människa jag skulle säga god natt åt? Var är den hand jag brukar ta varje kväll och den kind jag vill smeka vid dagens slut? När jag äntligen vill blåsa ut mina känslor är trumpeten frusen, säger Quasimodo. När jag äntligen vill skicka rosorna är adressaten borta och adressen okänd. Det som är viktigt, det måste sägas nu. Vem är min nästa? Den frågan fick Mästaren en gång. Han svarade med en tjechovsk berättelse, om en vänlig människa från Samarien, som låg långt från Jerusalem. Vem är min nästa? Den som såg den andra. Och handlade därefter.
   Kanske ska jag hellre ta risken att bli bestulen på min börs än att se min medmänniska som tjuv, eller ändå värre som Sartre: mitt helvete. Skynda att älska ty timmen är sen. Både på Drottninggatan och här i marginalernas marginal.


F. Benedikt

Tillbaka till Predikningar