.predikningar
 

Vid dagens slut

Radions Program 1

2 februari 2007

Duger jag? 

En man i min hemby vid finska gränsen, blev kallad som vittne i en rättegång. Han började vittna på sitt tornedalsfinska modersmål. Domaren avbröt honom och påpekade att han måste tala svenska. Mannen sade: ”Men slagsmålet har ju skett på finska!”
   Mitt språk är min värld. Såsom människan kallade varje varelse så skulle den heta, står det i skapelseberättelsen.
   Mitt språk är min värld, heter det på filosofiskt språk. Utan språk, ingen värld, ingen verklighet, ingen synlighet. I dag är jag trespråkig författare, men en gång var jag utan språk och därför osynlig. Redan första året i skolan fick jag bra betyg i modersmålet, men det var inte mitt modersmål jag fick betyg i utan svenska som jag höll på att lära mig. Den 24 november firades hundraårsminnet av Nils Holgerssons resa, som fröken läste för oss. Hon sade att Selma Lagerlöf gett en bild av Sverige, sådant det i verkligheten var. Nu vet jag att det inte stämmer. Nils Holgersson såg inte oss, trots att vi bott här långt innan svenskarna kom.
   Då hade jag inga ord, men jag var säker på att jag en dag skulle få många. Utan ord kan man inte leva. Nu har jag ord, nu kan jag i min självbiografi, som kommer i höst, berätta vilken extatisk upplevelse det var när jag skrev mina första meningar på svenska. ”Min själ flammar inhöljd i ljus och jag skriver: ’Vätebomben kommer att kunna ändra årstiderna. Vintrarna blir längre och somrarna kortare. Hela året blir 5 dagar längre.’  Med mycket spretiga bokstäver, med tre skiljetecken ser jag undret på det linjerade pappret. Jag visar texten över min högra axel för Rosa som sitter bakom mig: ”Kelpaakos se?” Duger det här? ”Kyllä se kelpaa!” Nog duger det! Viskar Rosa. Nog duger du! När tror jag det? När tror du det? Är det därför jag än en gång skrivit en roman? Är det därför du även i morgon skall göra ditt bästa? Duger jag? Duger du? Alltid finns det någon Rosa som viskar: Du duger! Det räcker ibland med en viskning. Du duger, sov gott!F. Benedikt

Tillbaka till Predikningar