.predikningar
 

Vid dagens slut

Radions Program 1

12 januari 2007


Född utan språk
Jag är född utan språk, heter min allra första publicerade dikt.  Mitt födelsespråk är nämligen meänkieli, tornedalsfinska, som inte haft officiell status som eget språk förrän den 1 april 2000. Därför är ordet och språket oerhört viktiga för mig. Orden har magisk makt, dikten kan förvandla djupaste förtvivlan till förklarad sorg. Ordet kan ge mig den frid som övergår allt förstånd, även i den mest utsatta situationen.
   Jag hade en bror som för tjugo år sen blev skjuten i tjänsten. Han var polisman. Jag blev väckt sent på kvällen och for med sorgebud till mamma. Det var en underbar sommarnatt när själva midnattstunden bara är ett pianissimo som fortsätter in i en tusendels sekund av tystnad, innan morgonens första fiol tar vid, och tusen fåglar besjunger den nya dagen. I min djupaste förtvivlan kom orden till mig. En dikt som jag tidigare översatt. Den läste jag medan jag långsamt körde genom ljuset:
Molnen har klarnat och rör sig stilla,
Kvällens sista vågor är slipat glas,
Må döden komma,
Allt pekar därhän
Jag stiger upp här,
Resklar i natten i solen.
En förunderlig frid fyllde mig och jag orkade genomföra mitt uppdrag.
   Som författare har jag flera gånger blivit utsatt för hot och även fysiskt våld. Efter en sådan händelse, då jag närmast befann mig i chocktillstånd, var det inte att tänka på att sova. Så fort jag släckte lyset kom bilderna av överfallet tillbaka, den hotfulla, otäcka stämningen i salen, känslan av förnedring!
   Då kom ett ord från 600 talet till mig, från Isak av Nineve, nuvarande Irak. Jag läste: Om du råkar ut för en skakande händelse och mörkret omger dig, svep kappan om dig och sov. Jag svepte täcket om mig, släckte lyset, vände mig mot väggen och somnade. Dessa ord från Nineve vill jag vid dagens slut vidarebefordra till dig: linda täcket om dig och sov i sinnesro och hjärtats frid. Acceptera det du inte kan förändra, be om mod att förändra det du kan.

F. Benedikt

Tillbaka till Predikningar